Islam dan pertumbuhan ekonomi - Md. Yusof, Azizah; Mohd Saad, Nariman (Jabatan Ekonomi Awam & Kewangan, Fakulti Ekonomi, Universiti Utara Malaysia, 2005)
Negeri Kelantan dipimpin oleh Parti Islam SeMalaysia (PAS) sejak tahun 1990. Dalam Belanjawan Negeri 1991, PAS berhasrat untuk membawa Negeri Kelantan dun rakyatnya ke satu tahap pembangunan ekonomi dan pembangunan manusia yang seimbang. Sehubungan itu, Kelantan melaksanakan pembangunan Negeri berasaskan Islam menerusi Dasar Membangun Bersama Islam (DMBI). Dalam konteks ini, penyelidik ingin mengkaji hubungan antara legislatif dan program Islam dengan hasil Negeri menerusi data sekunder dan kaedah statistik Model Asher telah digunakan untuk tujuan kajian ini. Hasil kajian mendapati, program dan legislatif Islam yang dilaksanakan dalam pentadbiran di Kelantan memberikan impak yang positif terhadap pembangunan dan pertumbuhan ekonomi Kelantan untuk tempoh pemerintahan Islam ( PAS ) bermula tahun 1990 hingga 2004.