Pulangan,risiko dan kemeruapan sektor sekuriti diluluskan syariah : Pendekatan GARCH dan CAPM bersyarat - Abu Bakar, Abu Sufian; Shakrani, Mohd Saharudin; Mohd Taib, Hasniza (Jabatan Ekonomi Awam & Kewangan, Fakulti Ekonomi, Universiti Utara Malaysia, 2005)
Bagi menunjukkan sistem kewangan Islam adalah satu alternatif yang terbaik, maka prestasi saham syariah perlu dikaji dun membandingkannya dengan saham konvensional. Pulangan yang tinggi akan menarik pelabur membuat pelaburan dalam sekuriti tersebut.Ini kerana pulangan kepada syarikat seterusnya dibahagikan kepada para pemegang saham dalam bentuk keuntungan dan dividen Walau bagaimanapun, pelabur juga mengetahui bahawa pelaburan yang berisiko tinggi akan menjamin pulangan yang tinggi (high risk high return).Oleh itu, kajian ini adalah satu usaha untuk mendalami pengetahuan tentang prestasi pulangan sekuriti lulus Syariah. Salah satu kajian yang perlu dilakukan ialah melihat hubungan di antara pulangan dan beta (pengukur risiko) dan peranan beta dan CAPM dalam menerangkan perbezaan keratan rentas pulangan sekuriti lulus Syariah. Kajian ini menumpukan kepada 456 sekuriti lulus Syariah yang tersenarai di Papan Utama dengan melihat hubungan bersyarat purata pulangan dan beta bagi sekuriti-sekuriti yang diluluskan oleh Majlis Penasihat Syariah. Sementara itu kemeruapan pulangan saham ditakrifkan sebagai serakan terhadap purata pulangan saham atau lebih dikenali sebagai varians. Maklumat dan pengetahuan mengenai gelagat kemeruapan pulangan saham begitu penting kepada ahli ekonomi dan para penganalisis kewangan dalam menyelesaikan beberapa masalah ekonomi yang berkaitan. Poterba dan Summers (1986) telah mengaitkan pengaruh keberterusan pulangan terhadap hubungan antara perubahan kemeruapan dengan harga saham manakala Bollerslev et. al. (1992) pula menyatakan bahawa terdapat tiga sifat yang mempengaruhi kemeruapan pulangan saham iaitu sifat keberterusan pulangan, sifat min-varians, dan sifat hubungan tidak simetri. Kajian ini menggunakan model-model keluarga ARCH untuk menganalisis gelagat kemeruapan pulangan saham lulus syariah di Bursa Saham Kuala Lumpur, Malaysia. Penganggar empirikal ini menggunakan data mengenai harga saham lulus syariah untuk setiap hunter, volume dagangan, Indeks industri Dow Jones (IZDJ), Indeks Syariah, Indeks Komposit, Kadar Faedah Antara Bank dun Kadar Faedah Antara Bank Islam. Analisis seterusnya adalah membandingkan dapatan untuk melihat hubungan antara risiko,pulangan dan kemeruapan.