Pulangan dan beta sektor sekuriti diluluskan syariah: Bukti keratan rentas menggunakan CAPM bersyarat - Shakrani, Mohd Saharudin; Abu Bakar, Abu Sufian; Mohd Taib, Hasniza (Jabatan Ekonomi Awam & Kewangan, Fakulti Ekonomi, Universiti Utara Malaysia, 2005)
Objektif kajian ini ialah untuk mengkaji hubungan bersyarat antara pulangan dun beta sektor sekuriti lulus Syariah dengan menggunakan analisis regresi keratan rentas. Regresi pulangan dun beta tanpa membezakan antara pulangan lebihan pasaran positif dun negatif menghasilkan hubungan tidak bersyarat 'flat' antara pulangan dun beta bagi semua sampel kajian. Di samping itu ia bertujuan untuk menguji adakah beta memainkan peranan penting dalam menerangkan perbezaan keratan rentas pulangan sektor sekuriti lulus Syariah. Kajian ini juga akan membuat perbandingan antara hubungan tidak bersyarat dan hubungan bersyarat antara beta dun pulangan sektor sekuriti lulus Syariah berdasarkan pendekatan Hodoshima (2000) iaitu statistik ringkas seperti R2 terlaras dun sisihan piawai persamaan dan Fletcher (1997) iaitu menggunakan magnitud nilai sebenar anggaran kecerunan. Dengan menggunakan CAPM bersyarat dun analisis regresi keratan rentas, bukti dalam kajian ini cenderung menyokong hubungan positif yang signifikan ketika minggu pasaran naik dan hubungan negatif yang signifikan ketika pasaran jatuh bagi semua sampel kajian. Kajian ini mencadangkan bahawa beta merupakan alat yang berguna dalam menerangkan perbezaan keratan rentas dalam pulangan sektor sekuriti lulus Syariah dun menyokong kesinambungan penggunaan beta sebagai pengukur risiko. Berdasarkan kepada R2 terlaras, sisihan piawai persamaan dun magnitud nilai sebenar anggaran kecerunan, hubungan bersyarat antara pulangan dan beta didapati lebih kuat ketika pasaran jatuh berbanding ketika pasaran naik dun didapati hubungan ini lebih sesuai diukur dengan pendekatan Fletcher(1997) berbanding Hodoshima (2000).