Adab & etika kerja dalam organisasi - Ahmad, Shukri; Mat Zin, Razali (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2001)
Buku ini agak unik kerana cuba mengupas ciri-ciri budaya kerja Islam seperti yang terdapat dalam al-Quran secara kritikal. Konsep-konsep utama etika kerja Islam meliputi konsep yang sering ditemui berulang kali dalam al-Quran dan mempunyai hubungan rapat dengan budaya kerja cemerlang. Selain itu, buku ini turut membincangkan fungsi masa, matlamat pengumpulan harta, konsep dunia akhirat menurut al-Quran dan konsep etika kerja yang terdapat dalam hadis Nabi Muhamad S.A.W. Buku ini amat sesuai untuk bacaan umum dan para pelajar Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang mengambil kursus yang berkaitan.