Persepsi masyarakat terhadap kecuaian ibu bapa dalam kawalan ke atas anak-anak: Kajian kes di Negeri Kedah - Ishak, Noor Azniza; Mustafa, Jamaludin; Shaari, Azemi; Ab Hamid, Kamal; Ismail, Nur Qurratul’ Aini; Hamzah, Mohd Hilmi (2014)
Kajian ini secara umumnya memfokuskan kepada aspek pandangan masyarakat terhadap peranan ibu bapa/penjaga dalam menjaga dan mengawasi anak-anak. Selain itu, kajian ini juga mengenal pasti faktor-faktor berlaku kecuaian dan tindakan yang perlu diambil dalam menangani masalah tersebut. Reka bentuk penyelidikan ini menggunakan kaedah tinjauan yang menggunakan borang soal selidik di mana saiz sampel yang diambil sebanyak 300 orang responden yang terdiri daripada masyarakat di Alor Setar, Kedah. Hasil dapatan kajian menunjukkan masyarakat berpendapat ibu bapa atau penjaga perlulah memainkan peranan dalam mengawasi anak-anak bagi mengelak berlakunya masalah kecuaian. Secara keseluruhannya responden menyatakan persetujuan kepada lapan faktor penyebab berlakunya kecuaian ibu bapa dalam menjaga anak-anak. Responden juga telah mencadangkan lapan langkah dalam mengatasi masalah kecuaian ini. Berdasarkan kepada dapatan kajian juga dapatlah dirumuskan bahawa peranan ibu bapa dan keluarganya mempengaruhi sikap kecuaian dalam membesar, mendidik dan mengasuh anak-anak.Keluarga yang kucar kacir akibat perceraian, saiz keluarga yang besar, faktor sosial ekonomi dan kefahaman ibu bapa dalam ilmu keibubapaan menunjukkan faktor utama kepada kecuaian ibu bapa dalam keluarga terhadap anak-anak.