Memahami faktor mempengaruhi emosi: Satu kajian ulasan karya - Mohd, Zhooriyati Sehu; Mohd Hashim, Intan Hashimah; Ahmad Hatta, Zulkarnain (2014)
Kertas kerja ini membincangkan emosi serta faktor-faktor yang boleh mempengaruhinya dalam konteks kehidupan harian seseorang. Secara umumnya, emosi merupakan sesuatu yang sangat kompleks dan merupakan komponen asas dalam kehidupan.Setiap individu mengalami pelbagai bentuk emosi sepanjang hari dalam pelbagai intensiti.Kertas kerja ini mengupas teori-teori dan kajian yang telah dijalankan yang berfokus kepada usaha untuk memahami perkara-perkara yang mempengaruhi dinamik pengalaman emosi seseorang.Perbincangan ini adalah penting untuk mengenalpasti faktor-faktor yang menyebabkan seseorang individu mengalami emosi tertentu dalam intensiti tertentu pada satu-satu situasi dalam kehidupan harian mereka.Kertas kerja ini adalah dalam bentuk ulasan karya dan ia penting sebagai latar belakang kepada kajian yang memberi fokus kepada pengalaman emosi.