Hak bekerja orang kurang upaya: Satu tinjauan undang-undang di Malaysia - Jaafar, Hirwan Jasbir; Abdul Wahab, Harlida; Yaacob, Nurli (2014)
Kerajaan Malaysia telah menandatangani Konvensyen Hak Orang Kurang Upaya (CRPD) pada 8 April 2008. Ini menunjukkan hasrat dan kesungguhan Kerajaan Malaysia untuk memberikan pengiktirafan kepada Orang Kurang Upaya.Kertas konsep ini bertujuan untuk mengkaji hak Orang Kurang Upaya menjurus kepada hak untuk bekerja berdasarkan Perlembagaan Persekutuan dan Akta Orang Kurang Upaya 2008 di Malaysia.Hasil kajian mendapati hak bekerja OKU di Malaysia dinyatakan dalam Perlembagaan secara umum dan Akta OKU 2008 secara khususnya. Penambahbaikan dalam undang-undang tersebut dan perlaksanaannya perlu diperkukuhkan lagi melalui beberapa cadangan yang akan dikemukakan dalam kertas ini.Ia bagi memastikan hak OKU untuk mendapat pekerjaan diberikan perhatian oleh masyarakat sejajar dengan tujuan asal Akta Orang Kurang Upaya 2008 diwujudkan.