Persepsi remaja perempuan terhadap program kaunseling: Satu kajian di pusat perlindungan dan pemulihan - Abd Manaf, Abdul Razak; Sayuti, Rusimah; Jamaluddin, Zakiyah; Ahmad, Noor Azizah (2014)
Kertas kerja ini memberi tumpuan kepada penelitian terhadap program kaunseling yang disediakan di salah sebuah pusat perlindungan di Malaysia. Objektif kajian ini adalah untuk meneliti persepsi responden terhadap program dan aktiviti kaunseling yang dilaksanakan oleh institusi berkenaan.Kajian ini menggunakan kaedah tinjauan dan temubual yang melibatkan 99 orang penghuni perempuan.Hasil kajian menunjukkan bahawa lebih separuh daripada responden penghuni mempunyai persepsi yang sederhana terhadap khidmat kaunseling.Kajian ini juga mencadangkan beberapa penambahbaikan dan pemerkasaan dalam program dan aktiviti kaunseling yang dilaksanakan bagi memenuhi keperluan serta kebaikan kepada para penghuni.