Seksualiti dan kehamilan: Pengalaman remaja di institusi perlindungan dan pemulihan - Jamaluddin, Zakiyah; Abd Manaf, Abdul Razak; Sayuti, Rusimah (2014)
Kajian ini memfokuskan kepada isu remaja hamil tanpa nikah yang ditempatkan di beberapa buah institusi perlindungan dan pemulihan di Semenanjung Malaysia.Objektif kajian adalah untuk mengenal pasti pengalaman remaja dalam aktiviti seksual dan kehamilan mereka.Kajian ini bersifat kuantitatif di mana pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah tinjauan (survey) yang melibatkan responden di empat buah institusi perlindungan dan pemulihan Hasil kajian menunjukkan bahawa majoriti responden (60%) melakukan hubungan seksual secara sukarela, 88% tidak menggunakan kondom sebagai pencegahan kehamilan dan 96% hamil kali pertama.Seramai 39 orang responden menyatakan mereka merasa bersalah apabila mengetahui diri mereka hamil manakala 38 orang lagi merasa malu.Namun, di sebalik perasaan bersalah dan malu itu, terdapat 48% yang menyatakan akan memelihara anak mereka sendiri selepas dilahirkan.Terdapat juga beberapa masalah dan kesukaran yang dialami semasa kehamilan seperti perasaan sedih, mudah menangis dan rasa lemah serta sakit di bahagian badan.Justeru, mereka memerlukan sokongan dari segi maklumat penjagaan diri ketika hamil, penjagaan pemakanan serta penjagaan kandungan.