Rogol bawah umur di Malaysia: Teori undang-undang jenayah dan senario kes di Malaysia - Md Ismail, Che Thalbi; A. Rahman, Aspalella (2014)
Di bawah Kanun Keseksaan, undang-undang rogol bawah umur diwujudkan untuk memelihara maruah kanak-kanak perempuan dari perbuatan seks memandangkan mereka masih belum cukup matang dalam membuat keputusan. Oleh yang demikian, kerelaan mereka untuk melakukan hubungan seks bersama lelaki tidak boleh dianggap sebagai kerelaan mutlak. Di Malaysia, kes rogol bawah umur ini semakin membimbangkan dan kini diambil serius oleh banyak pihak termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO).Kertas kerja ini akan membincangkan tentang undang-undang ini serta pemakaiannya dalam beberapa kes kes mahkamah.Perbincangan juga akan dibuat terhadap haluan dan arah yang diikuti oleh mahkamah dalam mengaplikasi undang-undang ini serta menjatuhkan hukuman.