Kajian pengekalan kelestarian UUM menerusi peningkatan kecekapan dan keberkesanan perbelanjaan - Othman, Siti Norezam; Md Isa, Filzah; Cheng, Wei Hin; Mat Zin, Rosliza; Othman, Siti Zubaidah; Mohd Harif, Mohd Amy Azhar; Sangaralingam, Jayaeswari; Hasim, Mokhtar (Universiti Utara Malaysia, 2013)
Objektif utama kajian ini ialah untuk mengenal pasti strategi dan amalan terbaik untuk meningkatkan kelestarian Universiti Utara Malaysia (UUM) menerusi peningkatan kecekapan dan keberkesanan perbelanjaan pengurusan.Bagi mencapai objektif kajian ini beberapa sesi temubual bersemuka dengan pegawai Pusat Tanggungjawab (PTJ) telah dijalankan.Penemuan kajian mendapati bahawa terdapat jumlah perbelanjaan yang tinggi bagi tempoh tiga tahun antara tahun 2010 hingga 2012. Antaranya ialah perbelanjaan perjalanan dan sara hidup, letrik, air, telefon dan faks serta bayaran kepada professor dan pensyarah pelawat.Beberapa sesi temubual lanjutan dijalankan bagi mendapat maklumat terperinci tentang perbelanjaan dan kewangan PTJ yang dianggap memberi impak besar ke atas kelestarian Universiti. Menerusi hasil penemuan beberapa cadangan dan saranan diberikan untuk membantu Universiti menjadi lebih berdaya tahan dan berdaya saing.