Budaya unggul pekerja awam / badan berkanun - Kling, Zainal (Institut Pemikiran Tun Dr. Mahathir Mohamad, 2013)
Khidmat Awam itu dapat difahami sebagai pembekalan pelbagai perkhidmatan pentadbiran, ekonomi, sosial, kebudayaan dan lain-lain oleh pemerintah (atau kerajaan) kepada seluruh masyarakat di bawah kuasanya sebagai sebahagian dari peranan pemerintah di kalangan warganegara. Sama ada secara langsung atau tidak langsung (melalui pembekal swasta) khidmat yang dibekalkan itu mesti sentiasa ada dan berlaku tanpa mengira keupayaan ekonomi masyarakat untuk memperoleh dan menggunakannya.Pembekalan itu adalah fungsi asasi pemerintah, melalui seluruh sistem pentadbiran atau pengurusan, meskipun masyarakat sering kurang mampu memenuhi tanggungjawab membiayai sebahagian dari perkhidmatan yang dikenakan bayaran kewangan tertentu mengikut peraturan kontrak pembekalan yang dilaksanakan.