Kedudukan pesalah kanak-kanak menurut perspektif undang-undang sivil dan syariah - Che Rose, Sarirah; Mohamed Yusoff, Zuryati (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2007)
Pada masa kini, pihak media sering melaporkan tentang kesalahan yang dilakukan oleh kanak kanak sama ada kesalahan sivil atau jenayah.Isu ini bukan sesuatu yang baru, malah telah wujud beberapa dekad yang lalu. Kesalahan atau jenayah yang dilakukan oleh pesalah kanak-kanak kadangkala sampai ke tahap yang mampu dilakukan oleh orang dewasa, seperti membunuh, merogol, merompak dan sebagainya.Walau sebesar mana sekalipun kesalahan yang dilakukan oleh pesalah kanak-kanak, hukumun atau lebih sesuai disebut sebagai perintah yang dikenakan ke atasnya adalah berheza dengan hukuman terhadap pesalah dewasa.Oleh itu, artikel ini akan membincangkan tentang kedudukan pesalah kanak-kanak menurut perspektif undang-undang sivil dan Syariah yang sudah tentu terdapat perbezaan yang ketara terutamanya dari segi definisi kanak-kanak, umur tanggungan jenayah dan jenis-jenis perintah yang boleh dikenakan.