Langkah menangani dan membasmi gangguan seksual menurut kod amalan dan perspektif Islam: Suatu perbandingan - Hassan, Mumtaj; Mohamed Yusoff, Zuryati (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2007)
Gangguan seksual merupakan satu fenomena yang menjejaskan peradaban dan kesantunan seseorang.Ianya boleh berlaku di mana-mana dan pada bila-bila masa sahaja seperti di tempat kerja, dalam pengangkutan awam, di pusat membeli-belah, di sekolah dan seumpamanya. Walaupun pelbagai kaedah menanganinya dilaksanakan, masalah ini sukar dibendung kerana sikap masyarakat yang kadangkala tidak sedar bahawa gangguan seksual berlaku ke atas diri mereka dan tidak kurang pula yang enggan membuat aduan kerana malu dirinya telah menjadi mangsa gangguan seksual.Akibatnya, masalah gangguan seksual makin berlarutan dan hanya menjadi isu perdebatan apabila suatu kes gangguan seksual dilaporkan dalam media.Sehubungan itu, artikel ini akan mengupas isu gangguan seksual dan langkah menanganinya dengan merujuk kepada Mekanisme Dalaman dalam Kod Amalan Untuk Mencegah dan Membasmi Gangguan Seksual di Tempat Kerja 1999 dan menurut perspektif Islam.