Permasalahan anak yatim di institusi kebajikan anak yatim - Awang, Amir; Sayuti, Rusimah; Jamaluddin, Zakiyah; Chan, Cheong Chong (2004)
Anak-anak yatim adalah anak-anak yang kematian bapa atau kedua-dua ibu dan bapa. Perpisahan atau kematian ibu bapa menyebabkan mereka tidak dapat menikmati belaian, kasih sayang dan asuhan yang berterusan daripada ibu bapa.Apatah lagi jika perpisahan dengan keluarga atau ketiadaan ibu bapa boleh menjejaskan kesejahteraan sosial dan perkembangan anak-anak.Kajian ini dijalankan di dua buah institusi anak yatim di Kedah, iaitu di Darul Aitam Wal Masakin, Alor Setar dan Rumah BUDI, Yan.Kesemua penghuni yang menghuni kedua-dua buah institusi ini yang berusia di antara 13-17 tahun dipilih sebagai responden kajian. Kajian berbentuk tinjauan dengan menggunakun borang soal selidik ini menggunakan Senarai Semak Masalah Mooney bagi mengkaji masalah yang dihadapi oleh anak-anak yatim.Hasil kajian mendapati bahawa masalah yang ketara dihadapi oleh mereka ialah pendidikan dan masa depan.Ketiadaan ibu bapa atau keluarga menyukarkan mereka untuk menerima bimbingan dan galakan yang sewajarnya.