Buruh kanak-kanak di Malaysia menurut perspektif undang-undang - Che Rose, Sarirah; Abd Aziz, Ahmad Shamsul; Ismail, Norain (2004)
Penggunaan buruh di Kalangan kanak-kanak pengeksploitasian ke atasnya berbeza antara satu negara dengan yang lain. Negara-negara yang mempunyai populasi yang tinggi serta taraf kemiskinan yang melampau menyaksikan lebih ramai kanak-kanak yang keluar bekerja. Di India misalnya, bilangan pekerja di kalangan kanak-kanak menghampiri atau kemungkinan lebih tinggi daripada keseluruhan populasi rakyat Malaysia(Rasamani,1995). Masalah buruh di kalangan kanak-kanak dan orang muda di Malaysia merupakan isu yang sering diperbahaskan.Walaupun peruntukan undang-undang ada mengenainya, terdapat majikan yang mengambil kesempatan dan golongan kanak-kanak ini menjadi mangsa pengeksploitasian pihak yang tidak bertanggungjawab. Artikel ini akan membincangkan secara ringkas senario buruh kanak-kanak di negara kita serta perkembangan undang-undang berkaitan buruh kanak-kanak di Malaysia hingga kini.