Kajian terhadap tahap patriotisme dalam kalangan belia Perak - Ahmad Sabri, Ahmad Zaharuddin Sani; Abdul Aziz, Abdul Rahman; Shafie, Shahidan; Nordin, Mohamed Nor Azman (Universiti Utara Malaysia, 2014)
Dalam membentuk jati diri sebuah negara bangsa ke arah mencapai Wawasan 2020, semangat patriotisme di kalangan belia merupakan satu perkara yang perlu dipandang serius. Semangat jati diri cintakan negara dalam setiap individu akan menjadi asas kukuh pembentukan negara termasuk mempertahankan kedaulatan serta kemerdekaan yang dikecapi lebih 50 tahun yang lalu. Penyelidikan ini telah dijalankan bagi mengenal pasti tahap pengetahuan politik dan tahap semangat patriotisme di kalangan belia negeri Perak. Soal selidik telah digunakan sebagai instrumen dan melibatkan 91 1 responden di sepuluh daerah. Pemilihan sampel dalam penyelidikan kuantitatif ini dilakukan secara rawak berstratifikasi. Data penyelidikan dianalisis menggunakan kaedah statistik deskriptif dan inferensi serta ujian korelasi Pearson untuk mengenal pasti hubungan antara pengetahuan politik dengan tahap semangat patriotisme terhadap negara dalam kalangan belia di negeri Perak. Kajian mendapati bahawa terdapat hubungan antara pengetahuan politik dan semangat patriotisme di kalangan belia negeri Perak.