Pelaksana bay al-inah dalam pembiayaan peribadi (personal loan) di Malaysia - Abu Bakar, Azizi (UUM COLGIS Universiti Utara Malaysia, 2009)
Sistem kewangan Islam bukanlah merupakan suatu sistem yang popular di kalangan masyarakat Malaysia untuk sekian lamanya kecuali setelah mencapai era 80’an yang menyaksikan reformasi masyarakat yang berkehendakkan kepada sebuah sistem kewangan berteraskan Islam. Keinginan masyarakat ini telah menjadi faktor pendorong kepada kerajaan dalam merangka sebuah struktur baru ke arah pembangunan produk kewangan Islam terutamanya setelah melihat kejayaan sistem perbankan Islam di negara-negara lain . Dalam menjayakan hasrat murni ini semua sektor sama ada sektor kerajaan mahupun swasta berganding bahu dalam menjayakannya. Pembiayaan peribadi ataupun personal loan merupakan antara produk yang menjadi pilihan utama masyarakat dalam memenuhi keperluan kewangan mereka. Pembiayaan peribadi Islam yang mengaplikasikan kaedah Bay al-Inah telah diperkenalkan di Malaysia. Bay al-Inah merupakan kontrak yang menimbulkan kontroversi di kalangan umat Islam sedunia dalam penerimaan serta penolakannya telah menjadi perbahasan utama di kalangan sarjana-sarjana Islam. Bay al-Inah yang mengandungi unsur hilah dalam transaksinya dilihat sebagai usaha untuk “menghalalkan” riba. Walaupun penuh dengan kontroversi, namun pelaksanaannya di Malaysia telah berjaya berjaya menjana tahap ekonomi serta survival masyarakat Islam di negara ini di samping memelihara kemaslahatan masyarakat Islam daripada terus terjerumus dalam aktiviti perbankan konvensional yang berteraskan riba, gharar dan sebagainya lagi yang mengabaikan faktor-faktor keharmonian dalam Islam.