Kesan rekabentuk terhadap risiko kecacatan bangunan - Hussian, Muhamad Hafiz; Mohd Sofi, Mohd Shafiq Haffny; Abdullah, Muhammad Afandi; Mohd Nawi, Mohd Nasrun (2013)
Penyelenggaraan boleh didefinisikan sebagai semua langkah – langkah teknikal yang diambil untuk memelihara atau memperbaiki sesuatu perkara kepada keadaan yang boleh diterima. Tetapi sekiranya bangunan itu dibina dengan sesuka hati, ia akan menyukarkan kerja – kerja penyelenggaraan.Jurutera rekabentuk memainkan peranan yang penting, tetapi bagi mencapai matlamat kebolehselenggaraan adalah penting bagi satu organisasi untuk turut serta membantu bagi mencapai matlamat tersebut. Kajian ini akan mengkaji isu – isu di sebalik kerosakan bangunan yang sering berlaku di mana- mana projek pembinaan.Selain itu, antara faktor yang menimbulkan isu kerosakan ini iaitu faktor rekabentuk juga akan dikaji bagi memudahkan proses untuk mencari penyelesaian di dalam mencapai kebolehselenggaraan. Kajian ini menekankan aspek rekabentuk dan pemilihan bahan.Artikel ini dibuat berdasarkan sumber pembacaan yang diperoleh daripada kajian terdahulu yang berkaitan rekabentuk bangunan mempengaruhi penyelenggaraan.