Pengurusan pangkalan data inventori di Koperasi Agro Belantik - Mustapa Padzir, Noor Ezzuan; Othman, Zakirah (2013)
Pangkalan data merupakan himpunan data yang banyak yang disimpan di suatu tempat simpanan data dan dipantau melalui sistem pengurusan pangkalan data.Permasalahan yang wujud adalah terdapat segelintir organisasi kecil yang tidak mengaplikasikan sistem pengurusan pangkalan data di dalam organisasi mereka terutama berkaitan dengan inventori.Data kajian diperoleh secara kualitatif iaitu melalui temu bual dengan tenaga pakar di dalam bidang pangkalan data.Daripada temu bual yang dijalankan, pihak tenaga pakar membantu merangka pangkalan data dan menjadi rujukan kepada organisasi untuk merangka pangkalan data mereka sendiri.Oleh itu, sistem pengurusan maklumat mereka akan lebih teratur.