Kesanggupan membayar pengguna terhadap tingkat perubahan harga minyak - Md Amin, Izzat Amir; Osman, Nor Hasni (2013)
Kesanggupan untuk membayar (WTP) terhadap perubahan harga minyak adalah jumlah maksimum individu sanggup membayar untuk mendapatkan minyak sebagai bahan api.Kajian ini bertujuan untuk menganalisis gelagat pengguna terhadap perubahan harga minyak dan mengenalpasti faktor faktor yang mempengaruhi kesanggupan membayar pengguna.Kenaikan harga minyak dikaitkan dengan peningkatan secara mendadak harga petroleum di pasaran dunia.Data kajian diperoleh secara kualitatif iaitu melalui temu bual dengan tenaga pakar dan juga diperoleh secara kuantitatif iaitu melalui borang soal selidik yang diberi secara rawak kepada beberapa responden.Data yang diperoleh dapat melihat sejauh mana perubahan harga minyak memberi kesan kesanggupan pengguna untuk membayar.