Kesanggupan membayar (WTP) harga kenderaan bagi mahasiswa/wi Universiti Utara Malaysia - Abdul Karim, Ahmad Syazwan Afiq; Othman, Nor Hasni (2013)
Kenderaan merupakan alat perhubungan untuk memudahkan pergerakan aktiviti manusia.Kajian dijalankan untuk mengenal pasti anggaran kesanggupan membayar (WTP) masyarakat terhadap produk yang lebih baik.Berasaskan data yang dikumpulkan melalui kaji selidik ke atas mahasiswa/wi di Universiti Utara Malaysia, kajian ini menunjukkan kesanggupan membayar (WTP) berkait dengan pendapatan yang diterima masyarakat.Sehubungan itu, terdapat beberapa faktor yang mempengaruhi pembelian kenderaan. Hierarki harga kenderaan juga digariskan. Melaluinya individu yang berpendapatan tinggi mampu membayar harga kenderaan yang lebih tinggi.Adakah golongan berpendapatan tinggi bersedia membayar caj yang lebih tinggi bagi mendapatkan kenderaan yang lebih baik? Beberapa implikasi dasar akan diutarakan dalam masalah ini.