Potensi penggunaan konsep lean dalam sistem pembinaan berindustri (IBS) - Paren, Mohd Najib; Mohd Nawi, Mohd Nasrun (2013)
Sistem pembinaan berindustri ( IBS ) merupakan sistem pembinaan yang dapat menjimatkan kos, memendekkan tempoh binaan dan juga dikenali sebagai pembinaan pasang siap.Konsep Lean pula merupakan kaedah yang digunakan untuk mengenal pasti dan menghapuskan segala jenis pembaziran semasa operasi pengeluaran dan servis perkhidmatan dijalankan.Data diperoleh melalui kajian literatur daripada jurnal- jurnal dan media elektronik terhadap masalah- masalah yang wujud daripada penggunaan Sistem pembinaan berindustri (IBS).Kepentingan kajian yang dijalankan bertujuan untuk memberi pendedahan kepada syarikat IBS terhadap pentingnya pengamalan Konsep Lean di dalam sistem pembinaan berindustri.