Potensi pengunaan maklumat permodelan bangunan (BIM) dalam sistem binaan berindustri (IBS) - Mohamad, Mohamad Fildza Azwan; Mohd Nawi, Mohd Nasrun (2013)
Sistem binaan berindustri(IBS) merupakan sistem pembinaan pasang siap dan komponen-komponen bangunan dihasilkan di industri dan dibawa ke tapak pembinaan sebelum dipasang.Kajian ini membincangkan mengenai potensi penggunaan maklumat permodelan bangunan (BIM) di dalam IBS.Kajian ini dijalankan dengan mengumpul data daripada jurnal dan kajian-kajian mengenai IBS dan BIM.Melalui kajian ini, masalah yang wujud di dalam IBS dapat dikenalpasti seperti arkitek terikat dengan rekabentuk bangunan IBS.Penerapan BIM ini dapat membantu industri pembinaan di Malaysia agar lebih berkembang pesat.