Kesediaan pondok untuk berubah - Ibrahim, Mashitah (Sinar Harian, 2014)
Untuk melihat institusi pengajian pondok mengambil tempatnya dalam arus perdana tranformasi negara, kerjasama pemegang taruh (stakeholders) sangatlah perlu malah dituntut. Sesuai dengan semangat dan tujuan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia ditubuhkan, iaitu menjadi saluran yang efisien dan berkesan untuk memadukan sumber dan kapasiti yang ada dengan keperluan komuniti pondok, pihak kami akan bekerja bersungguh-sungguh bagi memastikan kelangsungan dan kerelevanan institusi pondok berterusan.