Akta Francais 1998: Satu tinjauan - Yaacob, Nurli; Abu Bakar, Nor'Aznin (2001)
Industri francais semakin berkembang di Malaysia jika dibandingkan dengan tahun 1960an bilamana ia bermula.Seiring dengan perkembangan itu, undang-undang khusus berkaitan dengannya iaitu Akta Francais 1998 telah digubal dan dikuatkuasakan.Ia bertujuan untuk mengadakan satu sistem pendaftaran yang sistematik bagi mengawalselia industri francais agar pembangunan perniagaan francais dapat berkembang dalam persekitaran yang sihat dan teratur. Oleh sebab itu, artikel ini ditulis dengan tujuan untuk meninjau peruntukan-peruntukan penting yang wujud di bawah Akta Francais 1998. Peruntukan-peruntukan ini adalah berkenaan dengan definisi francais, pendajiaran, dokumen penzahiran, perjanjian francais, tiada diskriminasi, pembayaran, tiada pendedahan dan saingan, amalan terbaik, penamatan perjanjian, dan penalti.