Usaha YPPM-IPT majukan pondok - Ibrahim, Mashitah (Sinar Harian, 2014)
Dalam menjalankan misi dan usaha mencapai visinya, Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) mengadakan kerjasama dengan pelbagai institusi termasuk universiti.Misalnya kerjasama YPPM dengan Universiti Utara Malaysia (UUM) untuk menjalankan kaji selidik pondok di Kedah dengan bantuan Perbadanan Pembangunan Multimedia Malaysia (MDeC).