RM8.7b perangi dadah 2009: Peruntukan boleh diguna untuk bina 216 sekolah - Rajagopal, Magendran (Berita Harian, 2014)
Kerajaan membelanjakan RM8.654 bilion dalam usaha memerangi dadah pada 2009 yang sepatutnya diguna untuk tujuan lebih penting dan dadah pada 2009 yang sepatutnya diguna untuk tujuan lebih penting dan memanfaatkan semua rakyat. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata hasil kajian Universiti Utara Malaysia (UUM) itu mendapati kos itu merangkumi perbelanjaan agensi penguatkuasaan dan pemulihan berkaitan dadah, rawatan kesihatan, kehilangan produktiviti dan kos berkaitan jenayah.