Faktor-faktor kritikal untuk dipertimbangkan dalam merumuskan dasar teknologi di Malaysia - Abdul Wahab, Nurul Wahida; Romli, Azizi (2011)
Kajian ini dilakukan untuk mengetahui persediaan yang telah dibuat dalam pembangunan teknologi yang sedang membangun selama ini,dari segi permantauan yang cukup serta kepentingan teknologi tersebut diguna pakai atau tidak.Disamping itu, antara dasar teknologi iaitu Dasar Sains dan Teknologi Negara memberi fokus kepada usaha-usaha meningkatkan keupayaan berdikari dalam bidang saintifik dan teknologi untuk membantu aktiviti ekonomi dengan cara mewujudkan suasana yang baik untuk menggalakkan penciptaan saintifik dan memperbaiki infrastruktur dalam bidang saintifik, pelajaran dan lain-lain.Teknik kajian yang digunakan adalah bidang pengkajian atau explanotary iaitu data yang dikumpul akan diulas secara lisan atau bertulis dan dari segi pembacaan.Oleh itu, dengan membangunnya teknoIogi Malaysia tidak akan ketinggalan di belakang lagi.