Isu-Isu dan cabaran dalam pembangunan bandar hijau yang disokong oleh Pembangunan Teknologi Hijau Negara - Hassan, Nor Hasmira; Romli, Azizi (2011)
Kajian ini dijalankan adalah bertujuan untuk mengenal pasti isu-isu dan cabaran dalam pem bangunan bandar hijau di Malaysia yang disokong oleh Dasar Teknologi Hijau Negara. Dalam aspek pembangunan bandar hijau ini, keselamatan dan kesihatan perlu dititikberatkan untuk kesejahteraan masyarakat dan alam sekitar supaya sentiasa dipelihara dalam mencapai hasrat kerajaan.Pengurusan dan pembangunan handar hijau perlu diambil serius untuk mencapai hasrat kerajaan melahirkan bandar hijau di Malaysia tercapai dan menepati hasrat kerajaan.Kajian ini dijalankan untuk mengenal pasti pengurusan yang efisien dalam membangunkan bandar hijau di Malaysia. Kajian ini dijalankan dengan melakukan kaedah kajian kes yang bersumberkan kajian sendiri dan bahan-bahan sokongan daripada sumber-sember tertentu seperti internet, sumber bacaan buku-buku, jurnal dan artikel yang telah disahkan kesahihannya.