IPM indikator status kemajuan negara - Md. Idris, Kamil (Utusan Malaysia, 2014)
INDEKS Pembangunan Manusia atau Human DeveloptIndex adalah suatu indeks komposit statistik yang merangkumi pen capaian terhadap tiga dimensi iaitu kesihatan,pendidikan, dan taraf hidup yang baik. Indeks ini digunakan untuk menaraf sesebuah negara kepada empat kategori pembangunan manusia.Indeks ini diterbitkan oleh Program Pembangunan Bangsa Bangsa Bersatu (UNDP) di bawah naungan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).Walaupun pada mulanya indeks ini dikritik namun selepas penambah-baikan, ia masih relevan dan digunakan oleh UNDP bagi mengukur status pembangunan sesebuah negara sama ada sangat tinggi (maju), tinggi (hampir maju), sederhana (sedang membangun) atau rendah (mundur).