Impak psikologi guru hasil kepemimpinan pengetua - Mohd. Tahir, Lokman; Yassin, M. Al-Muzammil (Penerbit UTM Press, 2008)
Para sarjana pendidikan terutama di bidang kepemimpinan pendidikan berpendapat bahawa kepemimpinan pentadbir atau pengetua adalah pemacu utama dalam memberi motivasi serta rasa komited guru untuk mempertingkatkan produktiviti. Berkait isu tersebut, kajian ini dilaksanakan bermatlamat untuk meneliti tahap psikologi guru (kepercayaan dan komitmen) terhadap kepemimpinan sekolah hasil respons 200 orang guru sekolah menengah di daerah Batu Pahat. Hasil kajian mendapati bahawa tahap kepercayaan guru terhadap pengetua adalah pada tahap sederhana walaupun tahap komitmen guru dicatatkan pada tahap yang tinggi. Dapatan ini membuktikan bahawa pengetua dianggap sebagai individu yang berkelayakan untuk mentadbir sekolah. Melalui kajian ini juga mampu dibuktikan bahawa kepemimpinan pengetua adalah pengaruh utama pembentukan tahap komitmen terhadap sekolah dan kepercayaan guru kepada sekolah.