Tinjauan terhadap pengesanan pelanggaran dalam persekitaran maya interaktif. - Mohd. Suaib, Norhaida; Bade, Abdullah; Daman, Daut; Sunar, Mohd. Shahrizal (Penerbit UTM Press, 2003)
Bidang pen gesanan pelanggaran merupakan elemen penting dalam aplikasi persekitaran maya interaktif. Tanpa elemen ini, aplikasi yang dihasilkan adalah kurang realistik dan menarik. Kajian yang berterusan hampir 15 tahun di dalam bidang pengesanan pelanggaran menyaksikan pelbagai kaedah dan teknik dikemukakan oleh para penyelidik grafik berkomputer. Namun, kaedah dan teknik yang dicadangkan amat bergantung kepada model objek yang digunakan dan bentuk aplikasi yang akan dihasilkan. Justeru, kertas kerja ini akan membincangkan bidang pen gesanan pelanggaran dalam aplikasi persekitaran maya interaktif kepada empat bahagian. Keempat-empat bahagian tersebut mencakupi pen genalan men genai bidang pengesanan pelanggaran, klasifikasi kaedah pen gesanan pelanggaran, peringkat-peringkat pen gesanan pelanggaran dan aplikasi pen gesanan pelanggaran dalam persekitaran maya seperti permainan berkomputer.