Pemurnian Kreativiti dalam Pendidikan Prasekolah Sebagai Asas Pembinaan Bangsa Malaysia yang Kreatif: Suatu Kupasan Awal - Abd. Hamid, Mohd.Azhar; A.Kassim, Othman (Fakulti Pengurusan dan Pembangunan Sumber Manusia, Universiti Teknologi Malaysia, 2004)
Kreativiti merupakan mauduk dan agenda penting dalam mana-mana orientasi pendidikan di dunia. Institusi pendidikam merupakan tempat terpenting untuk menyuburkan bakat dan kebolehan kreatif pelajar. Banyak negara di dunia seperti Amerika Syarikat, Jerman, Swedan, jepun, singapura dan korea Selatan memberi penekanan dalam sistem pendidikan prasekolah hingga peringkat pendidikan tinggi.