Pembuatan panel badan kereta lumba Formula-M daripada bahan polimer komposit (GFRP) - Ishak, Idris; Abu Hassan, Shukur (Faculty of Mechanical Engineering, 1997)
Bahan kejuruteraan merupakan kunci utama bagi evolusi teknologi yang berkembang sejak dua dekad yang lalu. Faktor pemilihan bahan kejuruteraan masih lagi menjadi penentu kepada kejayaan bagi menghasilkan produk-produk berteknologi tinggi yang dapat memenuhi citarasa para pereka bentuk dan jurutera untuk memenuhi selera pengguna. Prototaip kereta Formula-M yang telah dihasilkan oleh Kumpulan AARG UTM merupakan satu titik permulaan ke arah membuktikan keupayaan penggunaan bahan polimer komposit sebagai panel badan kereta tersebut. Panel badan bagi kereta prototaip tersebut telah dihasilkan dengan menggunakan bahan poliester/gentian kaca (GFRP) yang telah membuktikan keupayaan fizikal dan mekanikalnya berdasarkan kepada faktor pengalaman, pengetahun serta kekangan kos yang wujud. Kajian teknikal yang lebih mendalam, sumbangan serta kerjasama yang bersepadu di masa hadapan akan dapat menghasilkan sebuah prototaip kereta lumba Formula-M yang lebih bermutu dan canggih.