Keganasan antarabangsa : suatu tinjauan awal - Thukiman, Kassim; Idrus, Durrishah (Faculty of Management and Human Resource Development, 2003)
Artikel ini cuba menyorot isu keganasan antarabangsa yang semakin meruncing hari ini. Tinjauan awal ini mengupas kedudukan Amerika Syarikat sebagai satu-satunya kuasa dunia yang paling berpengaruh yang bertindak balas secara agresif dan militer terutama selepas peristiwa 11 September. Strategi Amerika Syarikat di seluruh dunia termasuk di Asia Tenggara tidak berjaya memperbaiki suasana tidak tenteram di negara serta rantau terbabit. Ketiadaan kuasa pengimbang, serta kegagalan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menunjukkan bahawaisu keganasan antarabangsa mungkin tidakakan berakhir