Hubungan antara tingkah laku keibubapaan dengan penghargaan kendiri di kalangan remaja - Yahaya, Azizi; Ramli, Jamaludin; Wei, May Lin; Muhamad, Zurhana (Penerbit UTM Press, 2006)
Kajian bertujuan untuk menentukan hubungan antara tingkah laku keibubapaan dengan penghargaan kendiri di kalangan remaja. Tiga coraL hubungan tingkah laku keibubapaan yang dikaji ialah sokongan, penglibatan dan kawalan thu bapa. Subjek kajian terdiri daripada 100 orang pelajar dipilih secara rawak dan Sekolah Menengah Katholik di Petaling Jaya. Alatan kajian Coopersniiih Self-Esteem Inventory digunakan sebagai alat pengukuran penghargaan kendiri. Alat Ujian yang digunakan untuk niengukur persepsi anak terhadap tingkah laku keibubapaan adalah direkabentuk oleh pengkaji sendiri. Data kajian dianalisis yang digunakan ialah mm, sisihan piawai, ujian T, aaova, korelasi dan regresi. Secara keseluruhan basil keputusan menunjukkan bahawa tingkah laku keibubapaan adalah berhubung dengan penghargaan kendiri remaja. Di antara tiga dimensi tingkah laku keibubapaan. sokongan dan penglibatan ibu bapa adalah berhubung secara positif dengan penghargaan kendini remaja, manakala corak enis kawalan ibu bapa adalah hubungan negatif dengan penghargaan kendini remaja. Jika dilihat dan segi jantina, didapati penghargaan kendiri remaja daLi adalah lebih berhubung dengan dimensi kawalan dan penglibatan ibu bapa, sementara penghargaan kendini remaja perempuan adalah lebih berhubung dengan sokongan dan kawalan ibu bapa. Implikasi mama kajian ni adalah mendedahkan bahawa tingkah laku keibubapaan adalah memainkan peranan penting dalam pembentukakan penghargaan kendiri remaja.