Instrumen pemerhatian berlandaskan pendekatan konstruktivisme (IPPK) - Tay, Chong Seng; Arshad, Mohammad Yusof (2008)
Interaksi verbal ialah komunikasi utama individu di dalam bilik darjah. Beberapa instrumen kajian interaksi verbal bilik darjah seperti â€œFlandersâ€™ Interaction Analysis Categoriesâ€? (FIAC), Science Teaching Observation Schedulesâ€? (STOS) dan yang lain telah dibincangkan termasuklah kelemahan dan kebaikannya. Oleh itu, instrumen pemerhatian yang baru, iaitu Instrumen Pemerhatian Berlandaskan Pendekatan Konstruktivisme (IPPK) telah dibina selaras dengan pendekatan P&P semasa yang bercorakkan konstruktivisme hasil pengubahsuaian instrumen sedia ada. Maklumat mengenai kesemua dua puluh empat kategori instrumen turut dibincangkan. Kegunaan data pemerhatian IPPK disarankan.