Keberkesanan kursus teknologi pendidikan yang yang dijalankan ke atas pegawai teknologi pendidikan pusat kegiatan guru negeri Johor - Yusof, Yusma @ Abd. Mubin; Yahaya, Noraffandy (2008)
Kajian ini dijalankan untuk mengetahui apakah faktor-faktor yang mempengaruhi keberkesanan kursus Teknologi Pendidikan yang dijalankan ke atas Pegawai Teknologi Pendidikan (PTP) Pusat Kegiatan Guru (PKG) anjuran Unit Intervensi ICT Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Johor (BTPNJ) yang dilihat dari sudut persepsi pegawai-pegawai yang pernah menghadiri kursus tersebut. Beberapa faktor seperti usia peserta, kelulusan akademik atau tahap pendidikan, kaedah latihan dan tempoh masa latihan diambil kira dalam menentukan keberkesanan kursus. Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri Johor merupakan sebuah institusi pendidikan yang bertanggungjawab melatih Pegawai Teknologi Pendidikan PKG dan Guru Perpustakaan Media ke arah perlaksanaan kurikulum berlandaskan teknologi pendidikan selari dengan Falsafah Pendidikan Negara. Data-data dan maklumat dikumpul hasil daripada beberapa soal selidik dan ujian rintis keberkesanan di samping kajian perpustakaan. Justeru itu, kajian ini dirasakan sangat penting dalam membantu pihak Bahagian Teknologi Pendidikan Negeri membuat penilaian semula bersandarkan kepada hasil penyelidikan terutamanya dalam usaha untuk menyusun semula latihan-latihan yang berkaitan dengan kursus pada masa akan datang dengan mengambil kira beberapa faktor dari segi faktor usia, tahap pendidikan, tempoh kursus dan kaedah latihan.