Menterjemah budaya retorika Melayu melalui perlaksanaan pengajaran ilmu Balaghah Arab dalam kalangan pelajar Melayu - Muhammad, Azhar (2007)
Artikel ini menjelaskan kepentingan menterjemahkan budaya retorika Melayu sebagai satu pendekatan atau kemahiran yang perlu dilaksanakan oleh guru dalam pengajaran balaghah Arab.Pendekatan ini akan merangsang minat pelajar dan menimbulkan keseronokan belajar di kalangan pelajar. Justera pengetahuan guru dalam gaya bahasa retorika Melayu juga adalah amat penting untuk memberikan kefahaaman kepada pelajar dengan kadar segera disamping pengetahuan yang mendalam dalam balaghah Arab. Beberapa contoh dalam setiap elemen ilmu ini dikemukakan untuk memperlihatkan kepentingan dan kesinambungan retorika Melayu dalam mempelajari balaghah Arab.