Ketersauran pembelajaran dan pengajaran pengaturcaraan mesin selari ingatan maya di Institut Pengajian Tinggi Awam Malaysia - Alias, Norma; Mohamad, M. S. S.; Abdullah, A. R. (2008)
Pelaksanaan selari dengan multipemproses adalah alternatif menuju kepada kecepatan, kecekapan dan keberkesanan yang setanding dengan sistem komputer selari ingatan berkongsi. Komputer selari melaksanakan tugas dengan mengagihkan tugas kepada multipemproses. Gaya terkini pengiraan selari dengan sistem komputer ingatan teragih berasaskan PC dibangunkan menggunakan jumlah bilangan pemproses yang banyak tanpa melibatkantkan kos yang tinggi. Aplikasinya, kertas kerja ini menerangkan secara menyeluruh tentang sistem komputer ingatan teragih dan Mesin Selari Ingatan Maya. Seterusnya, kertas kerja ini menyentuh pendedahan sistem pembelajaran dan pengajaran pengkomputeran selari di IPTA. Teknik pengajaran, pengalaman dan beberapa contoh pengaturcaraan proses komunikasi sistem komputer selari berasaskan PVM juga dibincangkan. Kesimpulannya, teknik pengajaran pengkomputeran selari akan lebih berkesan dengan mewujudkan latihan secara praktikal kepada pengguna.