Belia: sejauhmanakah budaya kesukarelaan boleh dipupuk melalui persatuan? - Yahaya, Azizi; Yahaya, Noordin; Abd. Ghaffar, Mohd. Najib; Ramli, Jamaluddin (2006)
Pertubuhan sukarela merupakan sebuah organisasi sektor ketiga. Ia berperanan sebagai tulang belakang kepada pembangunan negara. Keanggotaan ahli-ahli dalam pertubuhan ini terdiri dari sebahagian besar dari pekerja sukarela dari organisasi lain dan ia dikendalikan oleh pekerja tetap yang bekerja sepenuh masa. Keanggotaan ahli sukarela sememangnya berasaskan kesanggupan ahli-ahli tersebut menjalankan tugas secara sukarela. Pentadbiran pertubuhan khidmat kesukarelaan diwujudkan bertujuan memberikan khidmat kepimpinan, mewujudkan struktur dan berfungsi yang memberikan kemudahan untuk menggerakkan penggunaan sumber manusia bersama-sama sumber-sumber yang ada.