Pangkalan Data Ukur Kadaster(PDUK) - A. Kadir, Abd. Majid; Omar, Abdullah Hisam (2003)

(untitled)
Program reformasi pengkomputeran JUPEM bermula awal 1980an. ii. Projet perintis pengkomputeran operasi kadaster atau Computer Assisted Land Survey (CALS) bermula di negeri Johor seterusnya diimplementasikan diseluruh negara. iii. Sistem CALS membolehkan pemprosesan secara elektronik data ukur kadaster dijalankan serta mencetus satu konsep Pangkalan Data Ukur Kadaster. iv. Sistem CALS telah direka untuk menyelesaikan/menangani masalah tunggakan kerja ukuran kadaster bagi proses pengeluaran Pelan Akui dan hakmilik tanah di jabatan sahaja. v. Oleh kerana struktur PDUK yang dihasilkan dalam sistem CALS hanya boleh diguna oleh pengguna yang mempunyai perisian/sistem yang sama maka pelan akui atau data digital tidak dapat dipasarkan dengan meluas. vi. Peredaran masa serta permintaan yang tinggi oleh pengguna GIS/LIS keatas PDUK menyebabkan sistem CALS tidak dapat memenuhi kehendak tersebut. Ini bermaksud transisi dari satu pengguna ke multi pengguna/multi kegunaan pangkalan data.