Aplikasi Taksonomi Blooms dalam merekabentuk program pembangunan pelajar - Othman, Mohamad Hashim; Syed Ahmad, Sharifah Amnah (2006)
Program Pembangunan Pelajar adalah bertujuan untuk membantu dan membimbing para pelajar dalam membentuk sahsiah dan kepemimpinan. Di samping itu apa yang lebih penting ialah bagaimana para pelajar dapat mengaplikasikan tahap keintelektualan mereka secara kreatif dan kritis. Terdapat pelbagai jenis program pembangunan pelajar yang boleh dilaksanakan antaranya ialah, pengendalian bengkel, kursus, latihan, seminar dan sebagainya. Kertas kerja ini akan memberikan fokus dalam pengendalian bengkel pemnbangunan pelajar berdasarkan pengalaman penulis. Kertas kerja ini akan membincangkan bagaimana diterapkan domain kognitif dalam pengendalian program pembangunan pelajar. Blooms telah mengkategorikan tiga domain dalam pembelajaran itu; domain kognitif, domain afektif dan domain psikomotor. Perbincangan dalam kertas kerja ini akan hanya tertumpu pada domain kognitif. Domain kognitif dapat dibahagikan kepada enam aras iaitu; aras pengetahuan, aras kefahaman, aras aplikasi, aras analisis, aras sintesis dan aras penilaian. Adalah didapati penerapan domain kognitif dalam aktiviti dalam bengkel berupaya meningkatkan daya berfikir di kalangan para peserta bengkel.