Perlantikan Kontraktor Kecil dan Isu-isu Berkaitan Dengan Pembayaran Kemajuan - Mahamud, Rosadah (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1994)
Majikan dan kontraktor merupakan dua pihak utama dalam sesuatu Kontrak Binaan. Majikan merupakan pihak yang berkehendakkan bangunan manakala kontraktor merupakan pihak yang melaksanakan kerja-kerja pembinaan bangunan tersebut. Kerja-kerja pembinaan blasanya disub-kontrakkan samada kepada kontraktor kecil dicalonkan atau kontraktor kecil domestlk. Kedua-dua jenis sub-kontrak tersebut mempunyai konsep yang berbeza.