Keperluan Pengeluaran Almanak * Falak Syarie Kebangsaan - Che Awang, Mohamad Saupi; Daud, Abdullah (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1994)
Pengeluaran almanak falak syarie untuk kegunaan kebangsaan adalah merupakan tanggongjawab yang perlu dilaksanakan oleh masyarakat Islam. Pejabat almanak UTM telah melaksanakan tanggongjawab diatas dengan mengeluarkan almanak falak syarie sejak 1989. Kertas kerja ini menceritakan aspek teknikal dan cabaran penerbitan almanak tersebut. Disamping itu kertas kerja ini menerangkan secara ringkas konsep perhitungan falak dengan kaedah trigonometri sfera.