Memperkasakan modal insan: peranan dan cabaran kolej kediaman di Univesiti Teknologi Mara, Shah Alam - Anuar, Mazura; Muhamad Darus, Fairus; Syed Yahya, Syed Yusainee (2006)
Modal insan menjadi fokus dan agenda utama kepimpinan negara untuk direalisasikan oleh semua pihak termasuk Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan tidak terkecuali juga kepada pengurusan kolej kediaman. Kolej kediaman merupakan tempat utama bagi kebanyakan pelajar menghabiskan masa selain daripada di fakulti. Selain daripada menyediakan kemudahan dan perkhidmatan penginapan dan makanan kepada pelajar, kolej kediaman juga bertindak menyediakan program pembangunan dan kepimpinan pelajar. Kertas kerja ini membincangkan peranan dan cabaran yang bakal dihadapi oleh setiap kolej kediaman di Universiti Teknologi MARA, Shah Alam di dalam memperkasakan modal insan.