Penentuan Koordinat Bumi (X,Y,Z) Dengan Teknik Transformasi Kaedah Langsung(DLT) Untuk Aplikasi Fotogrametri Jarak Dekat - Majid, Zulkepli (Fakulti Kejuruteraan & Sains Geoinformasi, Universiti Teknologi Malaysia., 1997)
Kertas ini membincangkan penggunaan teknik transformasi kacdah langsung (DLT) untuk penentuan koordinat bumi (X,Y,2) untuk aplikasi bidang fotogrametri jarak dekat. Beberapa titik-titik kawalan ditubuhkan dcngan koordinat ditentukan melalui kaedah persilangan teodolit. Objek dicerap menggllnakan kamera video dan dikekang menggunakan alat Frame-grabber. Koordinat piksel dicerap melalui perisian MATROX INSPECTOR dan diproscs dengan program pengaturcaraan DLT yang direkabentuk. Semua prosedur yang terlibat dibincangkan.