Pembentukan Pustaka Rutin Pemprosesan Imej Digital - Hassan, Azmi (Fakulti Ukur dan Harta Tanah, 1991)
Satu pustaka rutln pemprosesan imej digital telah dibentuk berdasarkan keupayaan komputer mikro IBM-XT yang mempunyai processor 8088. Sebanyak 16 'procedures' dan 'functions' telah dibentuk. Ujikaji keberkesanan pustaka telah dilakukan dengan membuat panggilan subrutin dari aturcara utama. Analisis yang telah dilaksanakan ialah pengklasan imej, analisis komponen utama dan penjelamaan Fourier pantas. Kesimpulan yang dapat diambil ialah pustaka rutin yang dibentuk mampu memproses data digital. Data digital dart satelit LANDSAT dan SPOT telah digunakan.