Polietilena berberat molekul tertinggi: ciri dan pemprosesan sebuah kajian awal - Sulaiman, Hanizam (Jawatankuasa Penyelidikan & Perundingan, Fakulti Kej. Kimia & Kej. Sumber Asli, UTM, 1992)
Polietilena berberat molekul tertinggi adalah satu polimer yang mempunyai darjah pempolimeran yang sangat tinggi yang dihasilkan dengan kaedah pemprosesan tekanan-rendah Ziegler terubahsuai. Polimer ini mempunyai pekali geseran yang rendah dan kekuatan hentaman yang tinggi. Bahan dari polimer ini banyak digunakan di industri-industri perlombongan, pembotolan minuman dan perubatan. Pemprosesan polimer ini lazimnya terhad kepada acuan mampatan dan penyempritan lantak. Bagaimanapun, seperti yang ditunjukkan dalam pemerhatian awal kaji selidik yang sedang dijalankan di UTM ini, pemprosesan dengan menggunakan kaedah penyuntik skru yang lazim besar kemungkinan dapat dijalankan.